Следвайте Гласове в ТелеграмЕвропейският съюз е изнесъл 1.4 млн. тона дрехи

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЕвропейският съюз е изнесъл 1.4 млн. тона дрехи
Коментари Харесай

Европа залива Африка с използвани дрехи

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Европейският съюз е изнесъл 1.4 млн. тона облекла втора употреба за Африка през 2022. Това е близо 3 пъти повече спрямо 2000 година, съобщи Reuters, цитирайки данни на Организация на обединените нации. Друга статистика, на Европейската комисия, показва, че от общо 5.2 милиона тона текстилни боклуци единствено една четвърт се рециклират. Останалата част свършва в сметища, написа профилираният уебсайт ESGnews.bg.

Това са огромни екологични проблеми, а те се коренят в „ бързата мода “, производството и продажбата на евтини облекла с къс витален цикъл. Тази процедура е класифицирана като мощно неустойчива, а текстилната индустрия способства доста за изменящия се климат.

Едно от работните решения на този проблем са организации като Moda Re, учредена от „ Каритас “ и финансирана от Inditex – компанията майка на марката за облекла ZARA.

По-рано тази година Inditex разгласи финансовата си поддръжка за Moda Re в размер на 8.5 млн. евро в идващите 3 години. Идеята на партньорството е, че Moda Re може да поддържа Inditex, с цел да отговори на условията на Европейски Съюз, които задължават страните членки да събират текстилните боклуци настрана до 2025 година Въпреки това, Moda Re изнася близо половината от облеклата, които събира, за страни в Африка.

Африка износва европейските облекла

В предприятието на Moda Re в Барселона идват облекла от над 7 000 магазина на Zara и Mango. След събиране облеклата се сортират по материал с помощта на инфрачервени датчици – развой, който замества ръчното подбиране.

Близо 40% от облеклата, които Moda Re получава, се изпращат на други предприятия за преработване. От тях 20% се рециклират още веднъж в текстилни материали. Организацията счита да усили този дял, до момента в който той доближи 70% през идващите 3 до 4 години.

В същото време, едвам 8% от суровината на компанията се продава в един от магазините ѝ за втора ръка.

Засега множеството рециклиран текстил се трансформира в евтини артикули, като парцали за кухня. Близо половината от облеклата, изпратени на Moda Re, се препродават на страни в Африка – Камерун, Гана и Сенегал.

Според организацията, препродадените облекла могат да се употребяват наново. Въпреки това, данните потвърждават неспособността на Европа да се оправи със свръхпроизводството. Доклад на Европейски Съюз демонстрира, че преизползваните облекла постоянно се изхвърлят в сметища.

Без подаване на топката

Европейската комисия предложи нова регулация за повече надзор върху безскрупулните експортьори на развалени облекла, които са за изхвърляне. Регулацията би изисквала страните членки да показват способността си да се оправят с боклука стабилно.

Reuters съобщи, че Moda Re възнамерява да понижи количеството облекла, което изнася за страни от Африка.

Инфо: economic.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР